Odkąd nasz Szpital przystąpił do programu Dobry Posiłek, minęło kilka miesięcy. O tym, jakie zmiany nastąpiły w żywieniu pacjentów, przeczytacie w wywiadzie przeprowadzonym z naszymi dietetyczkami, Urszulą Oknińską oraz Joanną Lazar. Dowiecie się z niego także:
– z czego wynikają różnice w posiłkach dla poszczególnych pacjentów;
– czym różni się żywienie w ramach programu Dobry Posiłek od wcześniejszych posiłków serwowanych pacjentom;
– z jakim odzewem spotkało się u nas wprowadzenie programu.
Zapraszamy do czytania!

Czym jest program „Dobry Posiłek” i dlaczego zdecydowaliśmy się do niego przystąpić?

Czy oznacza on jednolite żywienie we wszystkich szpitalach? „Dobry Posiłek” to pilotażowy program wprowadzony przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach. Nasza placówka przystąpiła do niego 22 listopada 2023 r. Nie oznacza on jednolitego żywienia we wszystkich szpitalach, które biorą w nim udział – każda jednostka posiada swoje indywidualne ustalenia dotyczące posiłków.

Jakie wymogi musimy spełniać? Jak wygląda przygotowywanie jadłospisów? Kto czuwa nad jakością żywienia?

Zgodnie z założeniami programu obowiązkiem jest dokumentowanie zdjęć co najmniej dwóch posiłków spośród najpopularniejszych diet w danym dniu, opracowywanie jadłospisów na co najmniej 7 dni, dokonywanie oceny organoleptycznej posiłków podawanych pacjentom oraz pilnowanie jakości i regularności posiłków. Dlatego też każdego dnia roboczego wykonujemy zdjęcia wybranych posiłków i umieszczamy je na naszej stronie w specjalnie przeznaczonej do tego zakładce. Nasz szpital od kilku lat zleca przygotowywanie oraz dostarczanie posiłków firmie kateringowej, łącznie z usługą planowania jadłospisów, jednak wszystko odbywa się w porozumieniu z nami. Sprawujemy kontrolę nad układanymi jadłospisami, dokonujemy ich korekty i pilnujemy, by były one dostosowane do potrzeb wszystkich naszych pacjentów.

Jak do tej pory wyglądały posiłki w naszym szpitalu i co zmieniło się dzięki programowi „Dobry Posiłek”? 

Do tej pory 5 posiłków dziennie otrzymywali jedynie pacjenci z dietą cukrzycową. W pozostałych przypadkach mieliśmy 3 posiłki dla diety podstawowej. Wyjątkiem były Pacjentki Oddziału Położniczego i Pacjenci Pediatrii, którzy otrzymywali 4 posiłki dziennie. Dzięki programowi „Dobry Posiłek” jesteśmy w stanie zapewnić każdemu Pacjentowi 5 posiłków dziennie, tj. I śniadanie, II śniadanie, obiad, kolacja i posiłek nocny. Posiłek nocny to najczęściej produkt nabiałowy i wynika on z faktu, że zgodnie z założeniami programu przerwa między posiłkami nie może wynosić więcej niż 12 godzin.Zmieniła się nie tylko liczba posiłków, ale też ich objętość i urozmaicenie. W ramach drugich śniadań pacjenci otrzymują pełnowartościowe soki, owoce czy drożdżówki. Obiady są przygotowywane tak, by nie tylko zaspokoić głód, ale też smakować.

Czy wszyscy pacjenci otrzymują te same dania? Jakie diety wyróżniamy i jak bardzo różnią się wtedy posiłki od siebie? Jak wygląda przygotowywanie posiłków?

W naszym Szpitalu stosujemy podział na diety, które ustalane są podczas konsultacji z lekarzem prowadzącym na podstawie jednostki chorobowej pacjenta. Wyróżniamy m.in. dietę podstawową, dietę lekkostrawną, dietę cukrzycową itd. To oczywiście oznacza, że nie wszyscy pacjenci otrzymują te same produkty na talerz – w przypadku istniejących przeciwwskazań niektóre osoby nie otrzymają produktów mlecznych czy czerwonych warzyw lub w ramach śniadania zamiast jogurtu i musli otrzymają zupę mleczną (jak np. neurologia, chirurgia), co wynika ze specyfiki danego oddziału. Zatem różnice pomiędzy posiłkami występują, jednak są one uzasadnione decyzją lekarza i troską o dobro pacjenta. Zdjęcia publikowane na naszej stronie przedstawiają jedynie przykłady posiłków z konkretnej diety, lecz w danym dniu pojawia się ich co najmniej kilka. Jadłospis na 10 dni dla wszystkich diet znajduje się na https://szpitalruda.pl/dobry-posilek-w-szpitalu/.

Czy podczas ustalania diety dla pacjenta uwzględniane są jego indywidualne preferencje żywieniowe?

Tak. Oprócz zaleceń lekarskich uwzględniamy też potrzeby pacjentów, stąd pojawiają się u nas diety wegańskie, wegetariańskie czy bezglutenowe.

Z jaką reakcją spotyka się wprowadzenie programu „Dobry Posiłek” wśród personelu i pacjentów?

Pacjenci oczywiście widzą różnice, jakie zaistniały w naszym Szpitalu, zwłaszcza tacy, którzy byli już naszymi pacjentami kiedyś, przed wprowadzeniem programu i mają porównanie. Często odbieramy dobre sygnały oraz pochwały, pacjenci mówią, że są pozytywnie zaskoczeni urozmaiceniem i ilością posiłków. Co więcej, jednym z założeń programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych, dzięki czemu pacjenci na różnych dietach mogą swobodnie porozmawiać z naszym dietetykiem, spytać o wszystko, co ich nurtuje i niepokoi, a związane jest z jego żywieniem, a także otrzymać cenne wskazówki czy materiały edukacyjne.
Nasz personel także zadowolony jest ze zmian, jakie wprowadziliśmy dzięki programowi – teraz talerze, które przygotowują pacjentom, wyglądają kolorowo i naprawdę smakowicie.
Zachęcamy naszych pacjentów, żeby wyrażali swoje opinie dotyczące posiłków w naszym szpitalu w ankietach badania satysfakcji pacjenta (https://szpitalruda.pl/strefa-pacjenta/) oraz na Google Opinie, ponieważ stanowią one dla nas bardzo cenne źródło wiedzy, dzięki któremu możemy na bieżąco poprawiać jakość żywienia w naszej placówce.

Przejdź do treści