fot. pacjent.gov.pl
 
W czasie ciąży i karmienia piersią kobieta je dla siebie i dla dziecka. Oznacza to jedzenie dla dwojga, a nie za dwoje. Możesz mieć wiele wątpliwości, co można jeść, a czego unikać. 

Podczas karmienia piersią Twoje zapotrzebowanie na energię również wzrasta i zależy od tego:

  • jak długo karmisz piersią
  • czy karmisz dziecko wyłącznie mlekiem.

Gdy karmisz niemowlę wyłącznie piersią, potrzebujesz więcej kalorii niż przed ciążą:

  • w pierwszych 6 miesiącach – o 505 kcal dziennie
  • w kolejnych 6 miesiącach – o 400 kcal dziennie.


Wartość energetyczna dziennej diety nie powinna być mniejsza niż 1800 kcal. Diety poniżej 1500 kcal dziennie zmniejszają ilość wytwarzanego mleka.

Pamiętaj, w ciąży i w czasie karmienia piersią nie powinnaś stosować:

  • środków farmakologicznych wspomagających odchudzanie
  • restrykcyjnych, niedoborowych diet, czyli takich, które nie pokrywają zapotrzebowania Twojego organizmu na składniki pokarmowe i energię.

 

Jak zmienia się zapotrzebowanie na białko

W czasie ciąży i karmienia piersią potrzebujesz więcej białka. Dodatkowa ilość białka jest niezbędna do prawidłowego wzrostu tkanek dziecka i matki. Białko to podstawowy budulec wielu narządów. Odpowiada też za odporność organizmu. W mleku matki jest ono podstawowym składnikiem odżywczym. Najlepiej, aby białko stanowiło 10-20% całkowitej wartości energetycznej Twojej diety.

Źródła białka to:

  • mleko i produkty mleczne
  • jaja
  • ryby
  • mięso, najlepiej chudy drób (indyk, kurczak)
  • nasiona roślin strączkowych.


Ważne są zdrowe tłuszcze

Zadbaj o wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w swojej diecie. Ich odpowiednia ilość jest potrzebna do prawidłowego rozwoju mózgu i narządu wzroku u dziecka oraz zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu. DHA (kwas dokozaheksaenowy) – należący do kwasów omega-3 – obniża także ryzyko małej masy urodzeniowej dziecka i depresji poporodowej u matki.

Dobrym źródłem kwasów omega-3 są:

  • oleje roślinne: rzepakowy, lniany i sojowy
  • żółtko jaja
  • tłuste ryby morskie
  • orzechy i nasiona.


Ile i jakie węglowodany

Węglowodany powinny stanowić 45-65% całkowitej energetyczności diety. Są potrzebne m.in. do:

  • wzrostu dziecka
  • prawidłowego funkcjonowania narządów, w tym centralnego układu nerwowego matki i dziecka.


Głównym źródłem węglowodanów powinny być produkty zbożowe.  Wybieraj węglowodany złożone, które znajdziesz w pełnoziarnistych produktach zbożowych:

  • grubych kaszach – na przykład: kaszy gryczanej, jęczmiennej, pęczaku
  • brązowym ryżu
  • razowym pieczywie
  • makaronie pełnoziarnistym
  • płatkach owsianych.


Niezbędna witamina D

Zadbaj o odpowiednią ilość witaminy D w okresie ciąży i laktacji. To bardzo ważny składnik, który m.in. reguluje odporność i poziom wapnia w organizmie.

  • Głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna (poprzez ekspozycję ciała na słońce), ale w okresie ciąży nie przebywaj w pełnym słońcu zbyt długo. 
  • Dobrym źródłem pokarmowym witaminy D są tłuste ryby morskie.
  • W naszym klimacie witaminę D należy przyjmować w postaci preparatów.
  • Zapytaj lekarza o właściwą dawkę – samą dietą ciężko jest pokryć zapotrzebowanie na tę witaminę.


Inne ważne składniki

W czasie ciąży i karmienia piersią zwiększa się zapotrzebowanie na większość witamin i składników mineralnych.

Zwróć szczególną uwagę na źródła:

  • wapnia – mleko i produkty mleczne
  • żelaza – mięso, żółtko jaj, nasiona roślin strączkowych
  • kwasu foliowego – warzywa liściaste (sałaty, szpinak, kapusta), produkty pełnoziarniste, jaja, orzechy, sery
  • jodu – głównie sól jodowana, ryby morskie (np. dorsz, makrela, flądra, mintaj) i owoce morza, produkty mleczne.


Polscy eksperci (Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników) zalecają, aby w ciąży i w okresie laktacji suplementować:

  • witaminę D
  • DHA
  • kwas foliowy.


U kobiet ciężarnych bez chorób tarczycy eksperci zalecają także suplementację jodu.

O dawkach i rodzaju suplementacji powinien zdecydować lekarz.


Ile wypijać płynów

Wypijaj odpowiednie ilości płynów:

  • od I trymestru ciąży zacznij pić więcej płynów – do 2,3 litra dziennie
  • w okresie karmienia piersią wypijaj około 2,7 do 3 litrów płynów dziennie.


Dobre nawodnienie organizmu jest ważne, bo woda m.in.:

  • jest potrzebna do trawienia i wchłaniania składników pokarmowych
  • pomaga w wydalaniu szkodliwych produktów przemiany materii, toksyn
  • nawilża błony śluzowe
  • reguluje temperaturę ciała.


W czasie ciąży zapotrzebowanie na płyny rośnie, ponieważ:

  • zwiększa się masa narządów i objętość krwi krążącej
  • zwiększa się wartość energetyczna diety i ilość składników pokarmowych
  • do trawienia większej ilości składników potrzeba więcej wody.


Dodatkowa ilość płynów jest także potrzebna do wydzielania mleka. Kobiece mleko składa się w większości z wody.

Najlepszym napojem dla Ciebie jest woda:

  • źródlana lub mineralna
  • niskozmineralizowana lub średniozmineralizowana
  • niskosodowa
  • niskosiarczanowa.


Jeśli masz nadwagę lub otyłość, wybierz wodę niegazowaną. Dzięki temu unikniesz rozciągania ścian żołądka i zwiększonego uczucia głodu.

Uważaj na kofeinę!

Nadmiar kofeiny może zwiększać ryzyko poronienia lub małej masy urodzeniowej dziecka. Kofeina przechodzi także do kobiecego mleka.

Nie przekraczaj dawki 200-300 mg kofeiny dziennie. Kobiety karmiące piersią, które urodziły przedwcześnie, powinny przyjmować jeszcze mniej kofeiny.

Zawartość kofeiny w wybranych produktach:

  • 20-30 mg w szklance herbaty
  • 80-100 mg w filiżance kawy
  • 80 mg w puszce napoju energetycznego o pojemności 250 ml.


Warto wiedzieć, że źródłem kofeiny są także:

  • napoje typu cola
  • kakao i produkty z kakao – na przykład czekolady
  • niektóre leki
  • niektóre suplementy diety.


Sprawdzaj etykiety produktów, czytaj listę składników, aby nie przyjmować nadmiernej dawki kofeiny.

Jakie napoje możesz pić, czego unikać

Najlepiej ogranicz picie kawy do 2 filiżanek dziennie. Jedna filiżanka to około 130-150 ml. Możesz wybierać kawy bezkofeinowe.

  • Wyklucz napoje energetyzujące. Zawierają duże ilości składników o właściwościach pobudzających – taurynę i kofeinę.
  • Herbata ma zdecydowanie mniej kofeiny niż kawa, dlatego możesz ją wybierać zamiast kawy.
  • Możesz też pić np. czerwoną roobios. Nie zawiera kofeiny.

 

Produkty niewskazane w ciąży i w laktacji

W ciąży i w czasie karmienia piersią zrezygnuj całkowicie z używek – papierosów, alkoholu:

  • są niebezpieczne dla płodu – działają toksycznie
  • skutki ich przyjmowania są nieodwracalne
  • nie ma bezpiecznej dawki alkoholu i nikotyny.

 

Ze względu na ryzyko zatruć pokarmowych i potrzebę dobrej wartości odżywczej diety zrezygnuj z jedzenia następujących produktów:  

  • serów miękkich i półmiękkich, z niepasteryzowanego mleka – serów pleśniowych (np. ser brie, camembert, gorgonzola, ser roquefort), niektórych serów kozich, sera korycińskiego, oscypka. Możesz je zjeść po poddaniu obróbce termicznej, na przykład po upieczeniu.
  • niepasteryzowanego mleka
  • surowych jaj
  • surowych ryb i owoców morza, które są składnikami tradycyjnego sushi
  • niektórych gatunków ryb (ze względu na zanieczyszczenie szkodliwymi substancjami z wód)
  • surowego mięsa – na przykład tatara
  • podrobów – na przykład wątróbki
  • nieumytych warzyw i owoców, kiełków
  • produktów nieświeżych, zepsutych – w tym produktów po terminie ważności, z krótką datą ważności, przechowywanych po otwarciu (np. jogurtów)
  • napojów energetycznych
  • wysokoprzetworzonej żywności,np. typu fast food, gotowych zup instant, słodyczy.
Przejdź do treści