Cukrzyca to grupa chorób metabolicznych charakteryzujących się zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, wynikającym z zaburzeń w wydzielaniu lub działaniu insuliny, co prowadzi do uszkodzeń narządów.
Objawami cukrzycy są:
- zwiększone pragnienie i częste oddawanie moczu
- zwiększony apetyt i utrata wagi pomimo jedzenia
- uczucie zmęczenia i brak energii
- zaburzenia widzenia
- częste infekcje i wolno gojące się rany
W żywieniu chorych na cukrzycę zarówno typu 1 jak i 2 zaleca się spożywanie produktów zawierających węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, produkty białkowe o obniżonej zawartości tłuszczu oraz tłuszcze roślinne. Oprócz postępowania dietetycznego należy także:
- zwiększyć aktywność fizyczną
- w razie konieczności, po konsultacji z lekarzem, wprowadzić leczenie farmakologiczne doustnymi lekami lub/i insuliną
- kontrolować wraz ze specjalistą pozostałe choroby współistniejące

