Do grillowania warto używać tacek stalowych
W celu ograniczenia spalania tłuszczu i dostępu szkodliwego dymu do opiekanego produktu stosuje się specjalne tacki lub brytfanny. Najlepiej, aby były one wykonane ze stali szlachetnej lub żeliwne. Nie zaleca się używania produktów aluminiowych do bezpośredniego kontaktu z żywnością, gdyż istnieje duże prawdopodobieństwo, że tą drogą aluminium może się przedostawać do żywności.
W przypadku żywności zawierającej kwasy i sól (przecier jabłkowy, rabarbar, przecier pomidorowy lub śledź solony), stosowanie naczyń, takich jak patelnie, miski, folia aluminiowa do żywności, może powodować zwiększenie stężenia związków glinu (czyli aluminium) w takich produktach.
Również użycie aluminiowych naczyń i tacek m.in. do produktów typu fast food, może umiarkowanie zwiększać stężenie glinu, szczególnie w żywności zawierającej pomidory, różne rodzaje marynat i ocet. Dlatego, aby chronić żywność przed potencjalnym narażeniem na niebezpieczne dla zdrowia związki aluminium, nie zaleca się przygotowywania, ani przechowywania żywności o odczynie kwaśnym w naczyniach aluminiowych. Z tego też względu w produkcji gastronomicznej odchodzi się od używania naczyń aluminiowych, a zastępuje się je naczyniami ze stali szlachetnej.
Czego lepiej nie grillować?
Tradycyjnie kojarzone z grillem mięsa, jak choćby karkówka czy boczek, nie są dobrym pomysłem. Takie gatunki mięs obfitują w tłuszcze nasycone, które nie są wskazane w zdrowej diecie. Ponadto bardzo często marynuje się je w dużej ilości tłuszczu, co jeszcze bardziej podnosi ich kaloryczność. Poza tym, że tłuste gatunki mięs dostarczają dużą ilość kalorii, to dodatkowo należą do produktów ciężkostrawnych. Po ich spożyciu może pojawić się uczucie ciężkości na żołądku, zgaga, niestrawność, bóle brzucha oraz inne nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Co grillować, by było zdrowo?
Kiełbasa nie powinna być przesadnie tłusta. Najlepiej, aby zawierała ok. 90 proc. mięsa. Trzeba koniecznie sprawdzać etykiety, ponieważ w sklepach można trafić na produkty, które w składzie mają mniej niż 30 proc. mięsa, a nadal nazywają się kiełbasą.
Dobrym pomysłem jest np. upieczenie na grillu zawiniętego w folię sera camembert. Bardzo ważne, aby do niskokalorycznych potraw z grilla spożywać jak największe ilości świeżych warzyw – zarówno w postaci sałatek, surówek lub w formie grillowanej. Tutaj, w zależności od upodobań, wybór warzyw jest dowolny, gdyż są to produkty niskokaloryczne, a jednocześnie – odżywcze. Grillować można także owoce, które będą stanowić doskonałą przekąskę czy deser.
Unikaj gotowych dań na grilla
Przy wyborze zdrowych produktów na grilla istotne jest, aby zrezygnować z dostępnych w sklepach gotowych dań na grilla. Są one najczęściej posypane gotowymi mieszankami przypraw, które w swoim składzie mogą zawierać nie tylko naturalne zioła, ale także glutaminian sodu. Ponadto, kupując mięso w marynacie na grilla, nie mamy pewności, czy jest ono świeże, a także nie wiemy, w czym dokładnie zostało zamarynowane.