Trwa właśnie Światowy Tydzień Karmienia Piersią (1-7.08), dlatego dziś chcemy wspomnieć o:
– zaletach mleka matki;
– pozytywach karmienia piersią
– roli, jaką odgrywa mleko matki w rozwoju dziecka.
1. Siara charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka i występuje do ok. 5 dnia po porodzie. Następnie wytwarzane jest mleko przejściowe, które w przeciwieństwie do siary ma mniejszą zawartość białka, ale za to więcej w nim tłuszczu i laktozy. Mleko dojrzałe posiada największe stężenie tłuszczu i laktozy, a najmniej w nim białka.
2. Niemowlę podczas karmienia nie tylko ma bardzo bliski kontakt z matką, co wpływa na niego kojąco, ale także ze względu na ułożenie bacznie obserwuje mamę, co pozytywnie wpływa na stymulację gałek ocznych. Dziecko karmione piersią ma też obniżone ryzyko zachorowania w przyszłości na otyłość, cukrzycę typu II czy nowotwory. Mleko matki bogate jest w „żywe składniki” takie jak komórki macierzyste, elementy bioaktywne oraz dobre bakterie. Korzyści wynikające z karmienia piersią trwają nie tylko przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka, ale przez całe życie.
3. Mamy dzięki naturalnemu karmieniu wzmacniają swoją więź z dzieckiem, polepszają swój nastrój, połóg jest dla nich znośniejszy, a dbając o odpowiednia dietę ze względu na swoje pociechy, przy okazji poprawiają kondycję swojego organizmu. Wydzielana w czasie karmienia oksytocyna, czyli tak zwany „hormon miłości”, ma na matkę działanie uspokajające i minimalizujące stres.
4. Karmienie piersią czasem bywa trudne i trzeba o tym głośno mówić. Mamy borykające się z takimi problemami nie są same – istnieje wiele form wsparcia, między innymi Poradnia Laktacyjna znajdująca się w naszym Szpitalu, w której można uzyskać fachową pomoc. Zainteresowane mamy prosimy o kontakt pod numerem: 32 344 07 93.
- Data publikacji2023-08-04