Cukrzyca to grupa chorób metabolicznych charakteryzujących się zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, wynikającym z zaburzeń w wydzielaniu lub działaniu insuliny, co prowadzi do uszkodzeń narządów.

Objawami cukrzycy są:
  • zwiększone pragnienie i częste oddawanie moczu
  • zwiększony apetyt i utrata wagi pomimo jedzenia
  • uczucie zmęczenia i brak energii
  • zaburzenia widzenia
  • częste infekcje i wolno gojące się rany

W żywieniu chorych na cukrzycę zarówno typu 1 jak i 2 zaleca się spożywanie produktów zawierających węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, produkty białkowe o obniżonej zawartości tłuszczu oraz tłuszcze roślinne. Oprócz postępowania dietetycznego należy także:

  • zwiększyć aktywność fizyczną
  • w razie konieczności, po konsultacji z lekarzem, wprowadzić leczenie farmakologiczne doustnymi lekami lub/i insuliną
  • kontrolować wraz ze specjalistą pozostałe choroby współistniejące



 

 

Przejdź do treści