Od 1 do 7 sierpnia obchodzimy Światowy Tydzień Karmienia Piersią. Inicjatywa ta została zapoczątkowana w 1990 roku przez UNICEF, mając na celu promowanie karmienia wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze pół roku życia dziecka w celu zapewnienia jego prawidłowego rozwoju.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), Amerykańska Akademia Pediatrii (AAP) i Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii  i Żywienia Dzieci (ASPGHAN), zalecają wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka, a następnie kontynuację karmienia piersią do ukończenia drugiego roku i dłużej przy równoległym podawaniu żywności uzupełniającej.

Należy jednak pamiętać, że nawet krótsze lub częściowe karmienie piersią przynosi wiele korzyści zarówno dla matki jak i dla dziecka.

Korzyści z karmienia piersią dla dziecka:

Karmienie piersią zmniejsza ryzyko m.in.:

  • rozwoju otyłości u dziecka (każdy miesiąc o 4%),
  • wystąpienia cukrzycy o około 1/3,
  • infekcji u dziecka – głównie układu pokarmowego, oddechowego i moczowego,
    a także zapalenia ucha i innych ogólnych zakażeń,
  • wystąpienia martwiczego zapalenia jelit u dzieci urodzonych przedwcześnie,
  • rozwoju posocznicy (SEPSA) u dzieci urodzonych przedwcześnie,
  • rozwoju wielu chorób przewlekłych i niezakaźnych takich jak nadwaga i otyłość, cukrzyca, alergia, astma, nadciśnienie,
  • rozwoju niektórych nowotworów,
  • nagłej śmierci łóżeczkowej,
  • hospitalizacji w pierwszym roku życia dziecka i związanego z nim stresu.

Podczas karmienia piersią dziecko ćwiczy mięśnie twarzy i jamy ustnej, co pozytywnie wpływa na rozwój mowy.

Korzyści z karmienia piersią dla matki:
  • nawiązanie niezwykłego kontaktu i więzi z dzieckiem,
  • odczuwanie mniejszych dolegliwości w okresie połogu (pierwsze 6 tygodni po porodzie), szybsze obkurcza się macica po porodzie, krótsze krwawienie, rzadsze występowanie niedokrwistość,
  • szybsze pozbycie się dodatkowych kilogramów zgromadzonych podczas ciąży i powrót do wcześniejszej figury,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości,
  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na depresję poporodową, ale także na depresję w starszym wieku,
  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka piersi i jajnika,
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju osteoporozy w starszym wieku.