„Dobry posiłek w szpitalu” Szpital Miejski w Rudzie Śląskiej realizuje pilotażowy program DOBRY POSIŁEK W SZPITALU
Uprzejmie informujemy, że od 22 listopada 2023 r. Szpital Miejski W Rudzie Śląskiej przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

Orientacyjne godziny posiłków:
- śniadanie 8:00
- II śniadanie 10:00
- obiad 13:00
- kolacja 17:00
- posiłek nocny 20:30
Archiwum
01.07.2025 -
01.07.2025
ŚNIADANIE

Śniadanie + II Śniadanie Dieta Podstawowa – 01.07.2025
- zupa mleczna z kaszą manną 300ml (MLE,GLU)
- kawa zbożowa 250ml (MLE,GLU,ŁUB)
- pieczywo zwykłe 50g (GLU,ŻYT)
- bułka kajzerka 50g (GLU,PSZ,ŻYT)
- masło 20g (MLE)
- polędwica delikatna 40g (GOR,SOJ)
- jajko na twardo 1szt (JAJ)
- pomidor 50g
- sałata zielona 10g
- arbuz 200g
OBIAD

Obiad Dieta Podstawowa – 01.07.2025
- zupa brokułowa z ziemniakami 350ml (GLU,SEL,GOR,SOJ,MLE)
- filet z kurczaka pieczony w sosie pieczeniowym 100g / 60ml (MLE,GLU,GOR,SEL)
- kasza jęczmienna gotowana 200g (GLU)
- sałatka z ogórka kiszonego z cebulką 150g (SEL,GOR)
- kompot owocowy 250ml
02.07.2025
ŚNIADANIE

Śniadanie + II Śniadanie Dieta Podstawowa – 02.07.2025
- jogurt owocowy 150g (MLE) + musli 20g (GLU)
- kawa zbożowa 250ml (MLE,GLU,ŁUB)
- pieczywo zwykłe 50g (GLU,ŻYT)
- bułka kajzerka 50g (GLU,PSZ,ŻYT)
- masło 20g (MLE)
- twarożek 70g (MLE)
- dżem 50g (S02)
- sałata zielona 10g
- pomidor 50g
- sok owocowo-warzywny tłoczony NFC 200ml
OBIAD

Obiad Dieta Podstawowa – 02.07.2025
- zupa rosół z lanym ciastem 350ml (GLU,SEL,GOR,SOJ,JAJ)
- pulpet wieprzowo-warzywny w sosie śmietanowym 100g / 60ml (MLE,GLU,GOR,SEL,JAJ,SEZ,OZI)
- ziemniaki gotowane 300g
- surówka z marchewki i selera 150g (SEL,GOR,MLE)
- kompot owocowy 250ml
03.07.2025
ŚNIADANIE

Śniadanie + II Śniadanie Dieta Podstawowa – 03.07.2025
- zupa mleczna z makaronem zacierką 300ml (MLE,GLU)
- kawa zbożowa 250ml (MLE,GLU,ŁUB)
- pieczywo zwykłe 50g (GLU,ŻYT)
- bułka kajzerka 50g (GLU,PSZ,ŻYT)
- masło 20g (MLE)
- szynka krakowska parzona 40g (GOR,SOJ)
- hummus 60g (SEZ,ŁUB,JAJ,SOJ,GOR)
- papryka czerwona 50g
- sałata zielona 10g
- arbuz 200g
OBIAD

Obiad Dieta Podstawowa – 03.07.2025
- zupa ogórkowa z ryżem 350ml (GLU,SEL,GOR,SOJ)
- kotlet schabowy 100g (GLU,GOR,SEL,JAJ,SEZ,OZI)
- ziemniaki gotowane 300g
- fasolka szparagowa parowana 150g (STR,SEL,GOR)
- kompot owocowy 250ml
04.07.2025
ŚNIADANIE

Śniadanie + II Śniadanie Dieta Podstawowa – 04.07.2025
- jogurt owocowy 150g (MLE) + musli 20g (GLU)
- kawa zbożowa 250ml (MLE,GLU,ŁUB)
- pieczywo zwykłe 50g (GLU,ŻYT)
- bułka kajzerka 50g (GLU,PSZ,ŻYT)
- masło 20g (MLE)
- kiełbaski frankfuterki 80g (MWP,GOR,GLU,MLE,SOJ)
- ketchup 17g (GOR,SOJ,SEL)
- ser żółty 40g (MLE)
- sałata zielona 10g
- pomidor 50g
- mieszanka owoców w galaretce 123ml